Long live Queen

Long live Queen

Vorige week ben ik naar de film Bohemian Rhapsody geweest, een biopic zoals ze dat noemen, over het turbulente leven van Freddie Mercury en de legendarische rockband Queen waar hij leadzanger van was. Enorm onder de indruk en met de tranen nog maar net opgedroogd op mijn wangen kwam ik na ruim twee uur de bioscoop uit. Wow.

Het verhaal van Queen kende ik al, evenals de nummers. Met een vader die groot liefhebber was en is ben ik er zo’n beetje mee opgegroeid. Volgens mij hadden wij thuis zelfs langspeelplaten van Queen (Ja, zo oud ben ik ;-)) Wat ik zo indrukwekkend aan Freddie vind is dat hij vanuit zijn hart zingt, met heel zijn ziel en van top tot teen. Hij ademt muziek. Hij IS muziek. En op het podium is hij ook nog eens een overweldigende entertainer. Een explosie van passie. Je kunt niet anders dan ademloos naar hem kijken en luisteren.

Rami Malek, de acteur die de rol van Freddie in de film speelt, is waanzinnig goed. De allerkleinste bewegingen met zijn mond, zijn schouders; in sommige scenes lijkt hij beangstigend echt. Maar ook de zoektocht naar liefde en de eenzaamheid die Freddie met zich meedroeg heeft hij op een integere manier neergezet. Het heeft me in zoverre geraakt dat de film me de hele afgelopen week bijgebleven is en ik daarom deze blogpost wilde schrijven, met daarin drie songteksten van Queen en de reden waarom ik ze zo mooi en bijzonder vindt.

 

De bandleden van Queen werden voor het schrijven van de tekst geinspireerd door de beroemde speech van Martin Luther King, en misschien is dat ook waarom het voor mij kracht uitstraalt om je dromen na te jagen. Om met heel je hart en ziel dat ene doel voor ogen houden. Het zal je niet verbazen dat mijn ‘one goal’ mijn boek is en dat ik het in de nabije toekomst in de winkel kan zien liggen en daar ga ik vol voor!

Ik denk dat we allemaal wel eens terugdenken aan vroeger, toen je nog kind was en alles nog ongecompliceerd was. Hoewel ik er niet aan moet denken om terug in de tijd te gaan om dingen over te doen lijkt het me wel fijn om me zo zorgeloos te voelen als toen. Als ik dit nummer luister krijg ik altijd een brok in mijn keel als Freddie op het eind “I still love you” fluistert. Het was zijn laatste video met Queen en wetende dat hij vocht voor zijn leven klinkt dit zinnetje als een afscheid.

Dit nummer is het meest bekend van alle sportevenementen en wedstrijden waar het vaak na afloop voor het winnende team gedraaid wordt. Als je de tekst goed leest gaat het inderdaad over overwinning, maar juist op een heel persoonlijke manier. Voor mij zegt het: wat je ook meegemaakt hebt, hoe vaak je ook gekwetst bent, je bent erdoor heen gekomen en het heeft je sterker gemaakt dan je was.

Mocht je Queen niet kennen (shame on you! ;-), raad ik je zeker aan om naar de film te gaan en daarna meteen een album of twee te downloaden. They will rock you!

 

1 Reactie

  1. Eef
    12 november 2018 / 16:37

    Nu al kippenvel! Moet nog steeds gaan! ❤️

Zeg 't maar! :)