The Big Four-O

The Big Four-O

Deze maand ben ik jarig en word ik veertig. Het voelt zo raar om op te schrijven en nog vreemder om te lezen, alsof het over iemand anders gaat. Ik voel me namelijk verre van veertig. Soms voel ik me een tachtig jarige met alle bijbehorende kwaaltjes en vermoeidheidsverschijnselen (meestal als ik een avondje doorgezakt ben😅) en soms als een vijf jarige die niets liever wil dan in een ballenbak springen.

Het bewijst dat ik, en dat we eigenlijk allemaal leeftijdsloos zijn. Zoiets als genderneutraal, maar dan met jaren. Je hebt een datum in je paspoort staan die bepaald wat je biologische leeftijd is, maar het zegt niets over je ziel. Dat klinkt je misschien een tikkeltje zweverig in de oren, maar als je erover nadenkt is het wel de verklaring voor het spreekwoord je bent zo oud als je je voelt.

Dat getal op het officiële papier bepaald niet wat voor films ik kijk en wat voor muziek ik luister en al helemaal niet of ik ergens te oud voor ben. Nee, eigenlijk zijn het de mensen om ons heen, de media en de maatschappij die ‘een ding’ maken van leeftijd. En zeker als het om vrouwen gaat. Ik noem de advertenties voor anti-rimpel crèmes, opmerkingen over rammelende eierstokken en voor je het weet ben je in de overgang.

Ik heb eigenlijk nooit het verlangen gehad om jonger te zijn, omdat dat niet per definitie beter is. Integendeel. Ik zie zoveel jonge meiden worstelen met wie ze zijn en dan wil ik zo graag hardop tegen ze zeggen: later wordt het beter, geloof me. I know, ik klink nu als een bejaarde, maar het is echt zo. De laatste pak-hem-beet tien jaar heb ik alles gedaan waar ik als tiener alleen maar van kon dromen. Verre reizen maken, een huis kopen en een boek schrijven 😎 Natuurlijk blijven onzekerheden bestaan en moeilijke periodes komen en gaan, maar met elk jaar dat voorbijgaat word je meer wie je bent in plaats van wat (in mijn geval dus bijna 40) je bent.

Dat gezegd hebbende ga ik heel binnenkort mijn verjaardag uitbundig en tegelijkertijd ingetogen vieren. Geen feest, maar shoppen, lekker eten en een nachtje slapen in een voor de gelegenheid luxe hotel in mijn lievelingsstad Londen samen met mijn beste vriendin Kelly. En die veertig is gewoon niets meer dan een mooi rond getal!

2 Reacties

  1. Eef
    10 juni 2018 / 17:24

    Hear hear! En blijf jezelf

  2. 10 juni 2018 / 23:37

    Zo is het maar net! Je bent zo oud als je je voelt. En dan scheelt het nog dat jij er helemaal niet uit ziet als iemand die 30 plus is 😉 Dat je naar Londen gaat is echt heel gaaf!

Zeg 't maar! :)