Mijn boek van A tot Z #1: hoe ik ooit begon

Mijn boek van A tot Z #1: hoe ik ooit begon

In deze serie Mijn boek van A tot Z, wil ik jullie de komende weken meer vertellen over mijn boek, het verhaal en het schrijven daarvan. Vandaag in deel 1 begin ik uiteraard bij het begin!

Op een prachtige lentedag staarde ik vanachter het raam dromerig naar buiten

Midden in de nacht werd ik wakker met een droom nog vers op mijn netvlies

Nee, hier geen poëtisch moment of donderslag bij heldere hemel. Eerlijk gezegd kan ik me niet meer herinneren op welke datum, dag van de week of uur van de dag het eerste idee voor mijn boek in me opkwam. Het was er ineens, zo’n hoe-zou-het-zijn-als gedachte. Dat het ergens aan het eind van 2013 was blijkt uit een document op mijn computer wat gedateerd is op 3 november 2013 en ‘plot outline’ heet. Het is grappig om te lezen wat er nu, ruim drie jaar later, nog van over is gebleven of beter gezegd; wat ik veranderd heb. Op zich valt dat best mee. In grote lijnen is het nog steeds hetzelfde verhaal, met dezelfde karakters. Het is in de loop der tijd een stuk logischer geworden, iets wat ik belangrijk vind want het moet wel allemaal kloppen.

 

Dit is de eerste pagina in het eerste notitieboek waarin ik begon te schrijven; ideeën voor het plot, namen van karakters en hun eigenschappen, mooie woorden en zinnen die spontaan in me opkwamen. Dat laatste gebeurd mij overigens negen van de tien keer als ik in bed lig en net mijn nachtlampje heb uit gedaan. Daarom ligt datzelfde notitieboekje ook altijd naast me 😅

Wat je misschien als eerste opvalt is de titel ‘Book 1’ waar je uit op kan maken dat er ook een ‘Book 2’ komt. En dat klopt! Vanaf het begin wist ik dat ik een duologie wilde schrijven, waarbij het eerste boek ‘Donker’ heet en het vervolg ‘Licht’ En laat je niet om de tuin leiden door de Engelse termen, want ik schrijf gewoon in het Nederlands.

Onder de titel ben ik begonnen met de naam van mijn main character: Lya. [spreek uit: lie-ja] Geïnspireerd op van de naam van een fotomodel die ik ooit op de radio hoorde en ik vind ‘m prachtig. Ze is 17 jaar oud en woont bij haar ouders Ben en Elaine in Spruce Pine in North Carolina, Amerika. Dat klinkt als een fictieve plaats, maar dit dorp bestaat echt. Tijdens mijn zoektocht naar een specifieke plek in de USA zag ik Spruce Pine voorbij komen en ik wist meteen: dat is ‘m! #perfection

Andere belangrijke karakters die na die eerste bladzijde in mijn notitieboek al snel geboren werden zijn Gwen en Carli, twee vriendinnen van Lya en haar ‘love interest’ (wat ik overigens een idiote term vind, maar dat terzijde) Devan. Voor de oplettende lezer zijn hier trouwens twee gevalletjes dat-kan-geen-toeval-zijn in te ontdekken: de voorletters van Lya en Devan zijn ook de eerste letters van beide boektitels en waar ik een maand of twee geleden pas achter kwam (echt waar!) is dat het ook mijn initialen zijn. Wat nou toeval? Ik noem het voorbestemd! 😉

Volgende week woensdag gaat deze serie verder vooruit de tijd in en vertel ik onder andere waarom ik twee jaar lang niet geschreven heb en hoe ik dat uiteindelijk afgelopen oktober weer opgepakt heb.

 

 

 

1 Reactie

  1. 26 februari 2017 / 11:26

    Leuk om te lezen hoe je aan je verhaal begonnen bent! Lya is inderdaad een mooie naam 🙂

Zeg 't maar! :)